04_Zárt oldalak használata

 .

Először is tisztázzuk, mit is jelent az, hogy zárt oldal?

.

Az interneten megtalálható weboldalak túlnyomó többsége nyilvánosan elérhető. Azaz, ha beírod az elérési címét (=link, URL), akkor betöltődik, és meg tudod nézni a tartalmát.

Vannak azonban olyan oldalak is, amelyek nem mindenki számára érhetőek el. Ezek között vannak

  • jelszó ismeretében elérhető oldalak és
  • regisztráció után elérhető oldalak

A jelszó ismeretében elérhető oldalakat bárki megnézheti, aki megkapja/megszerzi a hozzáféréshez szükséges jelszót. Egyetlen jelszóval érheti el bárki ezeket az oldalakat.

A regisztráció után elérhető oldalak akkor lesznek láthatóak, ha az illető belépési jogosultságot kap a zárt oldalakra – akár úgy, hogy ő maga regisztrál egy adott oldalon (erre láthatsz majd példát ebben a leckében a harmadik videóban); akár úgy, hogy az oldal adminja ad neki belépési jogosultságot. Az ilyen oldalaknál jellemzően email címmel (vagy felhasználónévvel) ÉS jelszóval lehet belépni – tehát nem elég csak a jelszót ismerni – és minden hozzáférést kapó felhasználónak más-más jelszava van.

.

Hogyan néznek ki a zárt oldalak?

.

A zárt oldalak is pontosan úgy néznek ki, mint egyéb weboldalak. Mindössze annyi a különbség, hogy a nyilvános oldalak mindenki számára elérhetőek, a kereső robotok is feltérképezik (ezáltal fog megjelenni a keresőkben), a zárt oldalak viszont nem mindenki számára elérhetőek, és a tartalmuk sem jelenik meg a keresőkben – a kereső robotok “ki vannak tiltva” ezekről az oldalakról.

.

Milyen lesz az Online Siker Klub zárt oldala?

.

Az onlinesikerklub.hu oldal (ahol most vagy), egy WordPress tartalomkezelővel készült weboldal. Ugyanígy a zárt oldalak is ebben a redszerben készültek. A zárt oldalak, ahol a további leckéket majd elérheted, csak az oda beregisztrált tagoknak lesznek elérhetőek, felhasználónévvel/email címmel ÉS egyedi jelszóval. (A későbbi leckékben Te is meg fogod tanulni, hogyan tudsz magadnak ilyen WordPresss alapon működő weboldalt készíteni.)

Ha aktív tag vagy/leszel  – tehát a tagdíjat befizet(t)ed – én foglak beregisztrálni a zárt oldalra, és emailben megkapod a hozzáférési adatokat, amivel be tudsz lépni a “titkos” felületre.

Amikor megkapod egy lecke levelét, abban benne lesz az adott lecke elérési linkje, csak rá kell kattintanod a levélből.
Arra kattintva ez a belépő oldal fog betöltődni.
A belépési adataid beírása után pedig annak a leckének az oldala nyílik meg, aminek a leveléből elindítottad a belépést.

A következő videóban megmutatom neked belüről a zárt oldalakat, illetve hogy hogyan tudsz új jelszót kérni, ha elfelejtenéd.

.

BELÉPÉS WORDPRESS ZÁRT OLDALRA, JELSZÓ MÓDOSÍTÁS (6,33 perc):.

.

Amikor majd tanulni fogjuk a WordPress weboldal készítését, a saját weboldaladnál is a zárt oldaléhoz hasonló belső felülettel fogsz találkozni, csak ott már több funkció lesz elérhető. Azért is szeretném, hogy még a weboldal készítés tanulása előtt ezekkel az alap, felhasználói funkciókkal, és magával a belső felülettel megismerkedj, hogy akkor már ne legyen teljesen ismeretlen 🙂

A második videóban megnézzük, milyen területek érhetőek el még a zárt felületen, hogyan tudod módosítani az adatlapodat.

.

ZÁRT OLDAL FELHASZNÁLÓI FELÜLETE, ADATLAP MÓDOSÍTÁSA (6,54 perc):.

.

Az utolsó videóban pedig megnézzük, hogyan tudsz beállítani magadnak saját profilfotót a WordPress felhasználói fiókodhoz – illetve majd később, a weboldal készítés során a saját WordPress admin fiókodhoz is.

.

PROFILKÉP MEGADÁS, VÁLTOZTATÁS (7,38 perc):

.

<<< ELŐZŐ LECKE:  03_Alapműveletek a számítógépen

.

HÁZI FELADAT

 

  1. Amennyiben aktív klubtaggá válsz, és megkapod az emailt a zárt oldali hozzáférés adataival, térj vissza ehhez a leckéhez, és állíts be magadnak egy profilfotót a 3. videó alapján. Szeretnélek látni 🙂

.

Olyan egyszerű megosztani...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on RedditShare on LinkedInPin on PinterestShare on TumblrDigg thisShare on VKShare on YummlyEmail this to someonePrint this page

One Comment

  1. Nem kérdés, hogy csatlakozok! köszönöm a lehetőséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.