Ó bakker, mindegy mi, csak fizessen??

.

 

Ki vagyok akadva.

Nem kicsit, de nagyon.

Olyan “online munka” hirdetésbe futottam bele tegnap, hogy égnek állt hajam.

A hirdető “kishölgy” nevét kitakartam, mert – sajnos – még neki is vannak személyiségi jogai…

.

 

.

Magyarul, ha nem értenéd, miért akadtam ki:

.

Ez a hirdető bevallottan egy kamu híreket terjesztő, azaz sok-sok embert szándékosan megtévesztő oldal reklámozására keres “munkatársakat”, amiért fizet is – állítólag. Bár ha abból indulunk ki, hogy bevallottan emberek átverésére készített oldalt, akkor erre nem vennék mérget…

Saját bemondása szerint naponta 10-20 000 ember nézi meg ezt az oldalt – potenciálisan ennyi embert csap be naponta, mindenféle álhírrel, szándékosan.

Biztosan találkoztál már ilyen oldallal: ezek azok az oldalak, amire ha felmész, valami óriási szenzációt ígérő cikk címére kattintva, akkor vagy rögtön az arcodba tolják a mindenféle izgő-mozgó, gusztustalan mozgóképes hirdetéseket (undorító körömgomba, paraziták, szexhirdetések, stb.), vagy tele van pakolva az oldal mindenféle egyéb hirdetéssel. Minél többen kerülnek erre az oldalra, a tulajdonosnak ezek a hirdetések annál többet fizetnek. Amiknek jó része szintén átverés, megkárosítja a bepalizható vevőket…

.

És mi ezzel a probléma?

.

Először: A csalás, megtévesztés = bűncselekmény.
Akik jelentkeznek erre a munkára, tisztában vannak vele, mire jelentkeznek, hiszen már a hirdetés is megmondja, hogy kamu hírek terjeszése a feladat. Ergo: ha elválllaják a munkát, bűnrészessé válnak, azaz büntethetőek lesznek.

2012. évi C. törvény, III. FEJEZET: A BÜNTETŐJOGI FELELŐSSÉG
14. § (1) Felbujtó az, aki mást bűncselekmény elkövetésére szándékosan rábír.
(2) Bűnsegéd az, aki bűncselekmény elkövetéséhez másnak szándékosan segítséget nyújt.

.

Másodszor: gondolj bele. Ha elvállalsz egy ilyen szenny munkát, annak a büntethetőségen felül egyéb következményei is vannak.

  • A “munkáddal” meggazdagítod azt, aki ezt működteti. De 99% az esélye, hogy te semmi pénzt nem kapsz ezért – ne felejtsd el, ez az oldal átverésekre specializálódott. Miért fizetne neked, mikor újabb és újabb balekokat palizhat be, akik elvégzik neki a “piszkos munkát”?
  • Mivel sokszor kell megosztani, az ismerőseidet is becsapod – bármelyiküknek származhat anyagi vagy egyéb kára ebből, és utána megkereshet, hogy felelősségre vonjon. (Biztosan hallottad például azt a hírt, hogy egy pici baba meghalt, mert a szülei a hasfájását hajszárítóval kezelték – mert így látták az interneten! Szóval akár életekkel is játszol!)
  • A hatóság is megkereshet – lásd fentebb.
  • Ennek a “munkának” a következtében elveszíted a hitelességedet az ismerősi körödben – később, bármi normális munkát szeretnél csinálni, amihez online hirdetnél, még azt sem fogják elhinni, amit kérdezel…
  • Minél több az ilyen kamu híres oldal, annál jobban bizalmatlanok az emberek az interneten megtalálható hírekkel szemben. Illetve a másik véglet, hogy egyre többen dőlnek be mindenféle átveréseknek, és egyre többen károsodnak, mert hát az ismerőse hirdette, akiben megbízik…
  • Ha kicsit tovább gondolod: ez óriási károkat okoz(hat) akár olyan területeken is, ami mindannyiunk hétköznapjait is érinti. Álhírekkel manipulálhatóak az internetező emberek, akár politikailag is.

.

Nagyon szomorú, hogy erre a legalja hirdetésre is rengeteg az érdeklődő. Hozzászólásokban sokan jelezték, hogy érdekli őket, kérnek további infót.

.

Emberek, gondolkozzatok már!

.

Ok, hogy kell a pénz, lehetőleg semmiért…de ennyire? Ennyire mindegy, hogy mibe mászol bele?

Ha meg téged vernek át, akkor persze megy a sírás-rívás, panaszkodás, fenyegetőzés…

.

Ha mindenképpen online munkát akarsz vállalni, van olyan, ahol tényleg annyi a feladat, hogy megossz hirdetéseket, cikekket. RÁADÁSUL nem törvénytelen, nem másoknak kárt okozó, hanem épp ellenkezőleg: értéket adó dolgokat oszthatsz meg. Nyugodt lelkiismerettel. És tisztességes havi (mellék)jövedelmet teremthetsz belőle.

Ha érdekel egy ilyen valós munka >>>kattints ide.

 

 

Olyan egyszerű megosztani...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on RedditShare on LinkedInPin on PinterestShare on TumblrDigg thisShare on VKShare on YummlyEmail this to someonePrint this page

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.