02_A Gmail levelező

.

A megbízható böngésző mellett fontos, hogy maga a levelező fiókunk is megbízható legyen. Hiszen ha nem így van, akkor jó eséllyel sok leveled elkeveredik, nem kapod meg – ez akár a tanfolyami leckés levelekkel is megtörténhet.

Még a mai napig is nagyon sokan használnak sajnos freemail, citromail, hotmail és hasonló email címeket.

Hogy miért sajnos?

A legtöbb tesztből ezek a levelezők kerülnek ki legrosszabb eredményekkel. Nagyon sok levelet nem engednek be, eltüntetnek, olyanokat is, amik pedig nem reklámlevelek, hanem megbízható feladótól jövő, várt levelek. Ráadásul ezeken keresztül könnyen kaphat a gépünk vírusfertőzést is.

Éppen ezért, most bemutatom neked a legmegbízhatóbb ingyenes levelezőt: a Gmail-t (ejtsd: dzsímél).
Néhány rövid videón keresztül felfedezheted – ha már gmailt használsz, akkor néhány hasznos funkcióját is megismerheted. Javaslom, hogy a videókat követve, készíts magadnak egy gmail levelező fiókot, és térj át a használatára, ha jelenleg nem ilyen leveleződ van. Ennek a későbbiekben is több előnye lesz, mivel több szolgáltatónál ilyen email fiók megléte a feltétel.

.

1. GMAIL FIÓK REGISZTRÁLÁSA, FIÓK ÁTTEKINTÉSE (9,18 perc):

>>> IDE KATTINTVA <<< regisztrálhatsz Gmail fiókot

 

.

Fontos, hogy ne tűnjenek el a beérkező leveleink. Ehhez állítsuk be úgy a bejövő mappák nézetét, hogy ne legyen vele gondunk. A levelezőfiókunkban is célszerű kialakítani egy rendszert a levelek tárolására, úgy, hogy azok bármikor visszakereshetőek legyenek. Erre legalkalmasabbak a témánként létrehozott mappák. Nézzük most meg ezeket.

.

2. BEJÖVŐ LEVELEK NÉZETÉNEK BEÁLLÍTÁSA, MAPPÁK KIALAKÍTÁSA, LEVELEK MAPPÁBA TEVÉSE (7,22 perc):

 .

Arról is beszéltünk, hogy a Gmail sok funkciója képes segíteni, egyszerűsíteni a munkánkat. Ezek közül következzen néhánynak az áttekintése. Időt spórol az automatikus aláírás beszúrás, illetve “helyettesíthet” minket az automatikus válaszlevél, amikor nem vagyunk éppen a gépnél.

.

3. AUTOMATIKUS VÁLASZ, AUTOMATIKUS ALÁÍRÁS BEÁLLÍTÁSA (7,14 perc):

 .

Nem kell pánikba esned akkor sem, ha idegen nyelvű levelet kapsz, és nem tudsz “külföldiül”. 🙂 Vagy akkor sem, ha véletlenül elküldtél egy levelet, ám valami kimaradt belőle. Nézzük, milyen funkciók segítenek ezeknek a problémáknak a megoldásában.

.

4. LEVELEK FORDÍTÁSA, LEVÉL VISSZAVONÁSA (2,52 perc):

.

Sokszor írsz hasonló, vagy ugyanolyan szövegű levelet? Miért pazarolnád rá sokszor az idődet? Írd meg egyszer, és használd bármennyiszer, pár kattintással.

.

5. ELŐRE MEGÍRT VÁLASZLEVELEK HASZNÁLATA (5,06 perc):

.

Végezetül pedig megmutatom, miért is volt az előző leckében házi feladat, hogy töltsd le a Streak nevű böngésző bővítményt. Ez a kis bővítmény lehetővé teszi, hogy a Gmailből küldött leveleidet nyomon tudd követni – elolvasta-e a címzett, vagy sem.

.

6. STREAK BŐVÍTMÉNY HASZNÁLATA (6,56 perc):

 

 

HÁZI FELADAT

 1. Ha nincs még  Gmail fiókod, az első videó alapján készíts egyet!
  (Ha már ilyen fiókot használsz, akkor ez  a feladat pipa.)
 2. A második videó alapján készíts a Gmail fiókban egy OSK mappát, azon belül pedig egy OSK leckék mappát!
 3. Ha már Gmail levelezőt használsz, és oda kaptad a mai lecke levelét, akkor ezt mentsd el az OSK leckék mappába, szintén a 2. videó szerint. (ha most készítettél Gmail fiókot, akkor ezt a feladatot megúszod 🙂 )
 4. Készítsd el, és állítsd be az automatikus aláírásodat a 3. videó alapján.
 5. Ennek a leckének az oldal linkjét ments el a böngészőben, az előző lecke szerint, a Könyvjelző sávon már kialakított OSK / Gmail mappába (előző lecke 3. videó).
 6. Ha úgy döntesz, csatlakozol a klubhoz, Gmail email címmel jelentkezz. Ha már csatlakoztál, de nem Gmailes címmel: az elkészített új Gmail címedről írj egy levelet nekem (a leckék leveleinek alján mindig megtalálod az email címemet). Az emailben küldd el a nevedet, és azt az email címet, amivel regisztráltál, én pedig átírom az email címedet az újra. Innentől az új címre fogod kapni a többi levelet. (Ha nagyon idegenkedsz a levelező váltástól, akkor ez a feladat nem kötelező. De hidd el, tapasztalatból mondom, ha nem Gmailt használsz, sok hátrányát fogod látni.)

 

<<< ELŐZŐ LECKE:  01_A Chrome böngésző

 

Jó munkát – holnap kapod emailben a folytatást 🙂

.

9 Comments

 1. Biztosan akarok majd, ha jobban fogok tudni figyelni…….

 2. “Ezeréve” használom a gmailt, éppen ideje okosan, és tudatosan alkalmaznom. Végig futva a mai anyagot, látom,h már az első lecke hasznos lesz.

 3. Ha már van egy G-mailes e-mail címem, de nem azzal íratkoztam és, illetve azt nem szeretném erre a célra használni – akkor tudok egy másik G-mailes e-mailcímet csinálni? Engedi a rendszer?

 4. Nagyon szeretem az oldalaidat, és ugyan mindezeket már amit leírtál gyakorlatban tudtam, és évek óta így levelezek, de az, hogy egy szakember megerősít ebben, az kifejezetten jó.
  Biztosan van mit tanulnom még, és fogok is.
  Mindenképpen, mivel a weboldalamat elég nyögvenyelősen csináltam meg, és meg is vagyok akadva.
  Köszönöm

 5. Petróczi Kati

  Én régóta használok gmailes címe(ke)t, de sok újat olvastam a leckéből. Nekem a honlapomhoz hozzákapcsolódó info@-os címem van, de ha lehet változtatni, inkább fogok gmail-est használni, mert sokkan több mindent tud, mint azok. De van egy kérdésem.

 6. Neked köszönhetően lett gmail címem,most megint neked köszönhetően sokat tanultam ! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.