04_Zárt oldalak használata

 .

Először is tisztázzuk, mit is jelent az, hogy zárt oldal?

.

Az interneten megtalálható weboldalak túlnyomó többsége nyilvánosan elérhető. Azaz, ha beírod az elérési címét (=link, URL), akkor betöltődik, és meg tudod nézni a tartalmát.

Vannak azonban olyan oldalak is, amelyek nem mindenki számára érhetőek el. Ezek között vannak

  • jelszó ismeretében elérhető oldalak és
  • regisztráció után elérhető oldalak

A jelszó ismeretében elérhető oldalakat bárki megnézheti, aki megkapja/megszerzi a hozzáféréshez szükséges jelszót. Egyetlen jelszóval érheti el bárki ezeket az oldalakat.

A regisztráció után elérhető oldalak akkor lesznek láthatóak, ha az illető belépési jogosultságot kap a zárt oldalakra – akár úgy, hogy ő maga regisztrál egy adott oldalon (erre láthatsz majd példát ebben a leckében a harmadik videóban); akár úgy, hogy az oldal adminja ad neki belépési jogosultságot. Az ilyen oldalaknál jellemzően email címmel (vagy felhasználónévvel) ÉS jelszóval lehet belépni – tehát nem elég csak a jelszót ismerni – és minden hozzáférést kapó felhasználónak más-más jelszava van.

.

Hogyan néznek ki a zárt oldalak?

.

A zárt oldalak is pontosan úgy néznek ki, mint egyéb weboldalak. Mindössze annyi a különbség, hogy a nyilvános oldalak mindenki számára elérhetőek, a kereső robotok is feltérképezik (ezáltal fog megjelenni a keresőkben), a zárt oldalak viszont nem mindenki számára elérhetőek, és a tartalmuk sem jelenik meg a keresőkben – a kereső robotok “ki vannak tiltva” ezekről az oldalakról.

.

Milyen lesz az Online Siker Klub zárt oldala?

.

Az onlinesikerklub.hu oldal (ahol most vagy), egy WordPress tartalomkezelővel készült weboldal. Ugyanígy a zárt oldalak is ebben a redszerben készültek. A zárt oldalak, ahol a további leckéket majd elérheted, csak az oda beregisztrált tagoknak lesznek elérhetőek, felhasználónévvel/email címmel ÉS egyedi jelszóval. (A későbbi leckékben Te is meg fogod tanulni, hogyan tudsz magadnak ilyen WordPresss alapon működő weboldalt készíteni.)

Ha aktív tag vagy/leszel  – tehát a tagdíjat befizet(t)ed – én foglak beregisztrálni a zárt oldalra, és emailben megkapod a hozzáférési adatokat, amivel be tudsz lépni a “titkos” felületre.

Amikor megkapod egy lecke levelét, abban benne lesz az adott lecke elérési linkje, csak rá kell kattintanod a levélből.
Arra kattintva ez a belépő oldal fog betöltődni.
A belépési adataid beírása után pedig annak a leckének az oldala nyílik meg, aminek a leveléből elindítottad a belépést.

A következő videóban megmutatom neked belüről a zárt oldalakat, illetve hogy hogyan tudsz új jelszót kérni, ha elfelejtenéd.

.

BELÉPÉS WORDPRESS ZÁRT OLDALRA, JELSZÓ MÓDOSÍTÁS (6,33 perc):.

.

Amikor majd tanulni fogjuk a WordPress weboldal készítését, a saját weboldaladnál is a zárt oldaléhoz hasonló belső felülettel fogsz találkozni, csak ott már több funkció lesz elérhető. Azért is szeretném, hogy még a weboldal készítés tanulása előtt ezekkel az alap, felhasználói funkciókkal, és magával a belső felülettel megismerkedj, hogy akkor már ne legyen teljesen ismeretlen 🙂

A második videóban megnézzük, milyen területek érhetőek el még a zárt felületen, hogyan tudod módosítani az adatlapodat.

.

ZÁRT OLDAL FELHASZNÁLÓI FELÜLETE, ADATLAP MÓDOSÍTÁSA (6,54 perc):.

.

Az utolsó videóban pedig megnézzük, hogyan tudsz beállítani magadnak saját profilfotót a WordPress felhasználói fiókodhoz – illetve majd később, a weboldal készítés során a saját WordPress admin fiókodhoz is.

.

PROFILKÉP MEGADÁS, VÁLTOZTATÁS (7,38 perc):

.

<<< ELŐZŐ LECKE:  03_Alapműveletek a számítógépen

.

HÁZI FELADAT

 

  1. Amennyiben aktív klubtaggá válsz, és megkapod az emailt a zárt oldali hozzáférés adataival, térj vissza ehhez a leckéhez, és állíts be magadnak egy profilfotót a 3. videó alapján. Szeretnélek látni 🙂

.

2 Comments

  1. Nem kérdés, hogy csatlakozok! köszönöm a lehetőséget.

  2. koszonom nagyon szepen az eselyt hogy csatlakozhattam Onokhoz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.