Ó bakker, mindegy mi, csak fizessen??

.

 

Ki vagyok akadva.

Nem kicsit, de nagyon.

Olyan “online munka” hirdetésbe futottam bele tegnap, hogy égnek állt hajam.

A hirdető “kishölgy” nevét kitakartam, mert – sajnos – még neki is vannak személyiségi jogai…

.

 

.

Magyarul, ha nem értenéd, miért akadtam ki:

.

Ez a hirdető bevallottan egy kamu híreket terjesztő, azaz sok-sok embert szándékosan megtévesztő oldal reklámozására keres “munkatársakat”, amiért fizet is – állítólag. Bár ha abból indulunk ki, hogy bevallottan emberek átverésére készített oldalt, akkor erre nem vennék mérget…

Saját bemondása szerint naponta 10-20 000 ember nézi meg ezt az oldalt – potenciálisan ennyi embert csap be naponta, mindenféle álhírrel, szándékosan.

Biztosan találkoztál már ilyen oldallal: ezek azok az oldalak, amire ha felmész, valami óriási szenzációt ígérő cikk címére kattintva, akkor vagy rögtön az arcodba tolják a mindenféle izgő-mozgó, gusztustalan mozgóképes hirdetéseket (undorító körömgomba, paraziták, szexhirdetések, stb.), vagy tele van pakolva az oldal mindenféle egyéb hirdetéssel. Minél többen kerülnek erre az oldalra, a tulajdonosnak ezek a hirdetések annál többet fizetnek. Amiknek jó része szintén átverés, megkárosítja a bepalizható vevőket…

.

És mi ezzel a probléma?

.

Először: A csalás, megtévesztés = bűncselekmény.
Akik jelentkeznek erre a munkára, tisztában vannak vele, mire jelentkeznek, hiszen már a hirdetés is megmondja, hogy kamu hírek terjeszése a feladat. Ergo: ha elválllaják a munkát, bűnrészessé válnak, azaz büntethetőek lesznek.

2012. évi C. törvény, III. FEJEZET: A BÜNTETŐJOGI FELELŐSSÉG
14. § (1) Felbujtó az, aki mást bűncselekmény elkövetésére szándékosan rábír.
(2) Bűnsegéd az, aki bűncselekmény elkövetéséhez másnak szándékosan segítséget nyújt.

.

Másodszor: gondolj bele. Ha elvállalsz egy ilyen szenny munkát, annak a büntethetőségen felül egyéb következményei is vannak.

  • A “munkáddal” meggazdagítod azt, aki ezt működteti. De 99% az esélye, hogy te semmi pénzt nem kapsz ezért – ne felejtsd el, ez az oldal átverésekre specializálódott. Miért fizetne neked, mikor újabb és újabb balekokat palizhat be, akik elvégzik neki a “piszkos munkát”?
  • Mivel sokszor kell megosztani, az ismerőseidet is becsapod – bármelyiküknek származhat anyagi vagy egyéb kára ebből, és utána megkereshet, hogy felelősségre vonjon. (Biztosan hallottad például azt a hírt, hogy egy pici baba meghalt, mert a szülei a hasfájását hajszárítóval kezelték – mert így látták az interneten! Szóval akár életekkel is játszol!)
  • A hatóság is megkereshet – lásd fentebb.
  • Ennek a “munkának” a következtében elveszíted a hitelességedet az ismerősi körödben – később, bármi normális munkát szeretnél csinálni, amihez online hirdetnél, még azt sem fogják elhinni, amit kérdezel…
  • Minél több az ilyen kamu híres oldal, annál jobban bizalmatlanok az emberek az interneten megtalálható hírekkel szemben. Illetve a másik véglet, hogy egyre többen dőlnek be mindenféle átveréseknek, és egyre többen károsodnak, mert hát az ismerőse hirdette, akiben megbízik…
  • Ha kicsit tovább gondolod: ez óriási károkat okoz(hat) akár olyan területeken is, ami mindannyiunk hétköznapjait is érinti. Álhírekkel manipulálhatóak az internetező emberek, akár politikailag is.

.

Nagyon szomorú, hogy erre a legalja hirdetésre is rengeteg az érdeklődő. Hozzászólásokban sokan jelezték, hogy érdekli őket, kérnek további infót.

.

Emberek, gondolkozzatok már!

.

Ok, hogy kell a pénz, lehetőleg semmiért…de ennyire? Ennyire mindegy, hogy mibe mászol bele?

Ha meg téged vernek át, akkor persze megy a sírás-rívás, panaszkodás, fenyegetőzés…

.

Ha mindenképpen online munkát akarsz vállalni, van olyan, ahol tényleg annyi a feladat, hogy megossz hirdetéseket, cikekket. RÁADÁSUL nem törvénytelen, nem másoknak kárt okozó, hanem épp ellenkezőleg: értéket adó dolgokat oszthatsz meg. Nyugodt lelkiismerettel. És tisztességes havi (mellék)jövedelmet teremthetsz belőle.

Ha érdekel egy ilyen valós munka >>>kattints ide.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük